Terug

Raymond Barney van Barneveld

Raymond Barney van Barneveld

Raymond “Barney” van Barneveld werd geboren op 20 april 1967 in Den Haag. Voordat hij professioneel Darter werd werkte hij als postbode. Van Barneveld speelde in 1984 zijn eerste officiële wedstrijd. In 1991 mocht hij voor het eerst deelnemen aan de prestigieuze “Embassy” (tegenwoordig Lakeside), toen nog het belangrijkste Darts toernooi ter wereld. Vier jaar later in 1995 wist hij zich voor het eerst te plaatsen voor de finale van dit toernooi. Hij verloor toen van Richie Burnett.

In 1998 stond  Barney wederom in de finale, eveneens tegen Richie Burnett. Ditmaal wist hij in een zinderende finale te winnen. Nog steeds staat deze finale bekend als één van de spannendste Embassy finales. Door deze overwinning ontstond in Nederland een ware darts Hype. In totaal wist hij vier maal deze BDO wereldtitel op zijn naam te schrijven(1999, 2003 en 2005). In 2006 stapte van Barneveld over naar de PDC. Volgens eigen zeggen om vaker tegen zijn grote rivaal Phil Taylor te spelen. Bekend is dat deze organisatie meer televisie toernooien heeft, meer sponsoren en hogere prijzengelden.  Tijdens de eerste persconferentie na zijn overstap vertelde Van Barneveld dat hij voor zichzelf drie doelen had gesteld: hij wilde een 9-darter gooien, Phil Taylor verslaan en PDC-wereldkampioen worden. Bij zijn debuut in de PDC wist hij tegen Peter Manley zijn eerste doel te bereiken door zijn eerste televisie 9-darter te gooien. In juni van dat jaar wist hij doel nummer twee te behalen, tijdens een tv-wedstrijd Phil Taylor verslaan. Op 1 januari 2007 werd ook zijn derde doel behaald. Tijdens een zinderende finale tegen Phil Taylor wist hij een 3-0 achterstand om te buigen naar een overwinning. Bij een stand van 6-6 in sets en 5-5 in legs wist hij de laatste en alles beslissende leg te winnen.

In het dartsprofcircuit is het gebruikelijk dat een speler een bijnaam uitkiest. Van Barneveld koos Barney. Vrienden van Van Barneveld noemden hem al zo door zijn achternaam.

Van Barneveld is samen met Eric Bristow en Adrian Lewis de enige darter die zijn eerste wereldtitel succesvol wist te verdedigen.

Van Barneveld is de enige speler die het officieuze wereldkampioenschap van de BDO (Lakeside), het officiële wereldkampioenschap van de WDF (World Cup Singles) én het officieuze wereldkampioenschap van de PDC (Ladbrokes) heeft gewonnen. Phil Taylor, John Part en Dennis Priestley wonnen zowel de Lakeside als de Ladbrokes, maar nooit de World Cup Singles. Eric Bristow, John Lowe, Leighton Rees en Mark Webster wonnen zowel de Lakeside als de World Cup Singles, maar nooit de Ladbrokes.

Barney speelt met pijlen van Unicorn 21 gram. 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Dartdiscounter.nl 8.9 / 10 - 1385 Reviews @ Feedback company