Terug

Dartregels

Dartregels

Darten kan op verschillende manieren, de bekendste gaat als volgt: elke speler begint met 501 punten (andere varianten die ook mogelijk zijn: 301, 701 of zelfs 1001) die hij/zij moet wegspelen. Om de beurt werpen de spelers drie pijltjes (darts). De spelers moeten precies op 0 uitkomen.

De baan:

Voor een officiële wedstrijdbaan zijn de volgende afmetingen nodig: een lengte van 4 meter, een breedte van 3 meter, een hoogte van 3 meter. Het midden van het bord (de bullseye) moet op 1,73 meter boven de vloer hangen. De werplijn (oche, uitspraak: 'okkie') ligt op 2,37 meter van de voorkant van het dartbord. De breedte van de oche moet minimaal 60 centimeter zijn en 3,5 tot 6 cm hoog. Om te controleren of de oche en het bord juist hangen kan een diagonale lijn getrokken worden van de bullseye tot de oche. Deze behoort exact 2,93 meter te zijn. Naast het dartbord hangt het scorebord. Het dartbord dient dermate goed verlicht te zijn dat er geen hinderlijke schaduw op het bord valt wanneer de darts in het bord zitten. Meestal wordt het bord verlicht met tenminste twee spots die van beide kanten op het bord gericht zijn.
Het Dartbord:

Het dartbord heeft een cijferring rondom het bord met 20 genummerde gebieden met een buiten- en een binnenring. De buitenste smalle ring is de dubbelring, de middelste ring is de triple ring. De darts die daar belanden tellen respectievelijk twee of drie keer de waarde. De groene cirkel in het midden is de Bull. De Bull is 25 punten waard. Het middelste rode vakje in het midden is de Bulls-eye en telt voor 50 punten. Dit is te vergelijken met dubbel Bull. De grotere vlakken tellen allemaal een keer het op de buitenste rand aangegeven puntental. Het dartbord dient in goede staat te verkeren zonder beschadigingen. Het Dartbord moet volkomen vlak zijn en de metalen bedrading op of in het bord moet goed zichtbaar zijn. Het bord hangt goed wanneer de 20 boven in het midden hangt en de dubbel 20 een rood vlak heeft.   
 
De Darts

Met betrekking tot de darts zijn er niet veel regels. Enkel de lengte en gewicht zijn aan maximalen gebonden: Maximale lengte is 30,5 cm en een maximaal gewicht van 50 gram.  

Spelregels: 
De spelers werpen om de beurt 3 pijlen per beurt. Pijlen die bouncen (uit het bord vallen) of pijlen die naast het bord geworpen worden mogen niet opnieuw gegooid worden. Wanneer een pijl afketst op een andere pijl dan telt de eerste. De spelers worden geacht om op de hoogte te zijn van de stand. De score wordt bijgehouden op het scorebord dat voor de oche (werplijn) hangt, bij voorkeur naast het dartbord.

   
Meestal wordt het spel gespeeld waarbij iedere speler start met 501 punten. Per beurt probeert iedere speler met 3 darts zo hoog mogelijk te gooien. De behaalde punten worden afgetrokken van het begin getal (in dit geval 501). Om te winnen moet de laatste pijl een dubbel zijn. Vanaf 170 punten kan er uitgegooid worden (triple 20, triple 20 en bullseye). Het laagste aantal punten waarop uitgegooid kan worden is dus 2 (dubbel 1). Wanneer er meer wordt gegooid dan de maximale dubbel (wanneer men dus op een negatief getal uitkomt) dan komt de beurt te vervallen en mag de tegenstander gooien. Bij de volgende beurt wordt er weer uitgegaan van de laatste score van de speler, de gegooide punten van de voorgaande beurt worden niet mee geteld. Dit was namelijk een NO SCORE.

Het hoogst haalbare in dit spel is een “9 Darter”. In 3 beurten wordt er van 501 naar 0 gespeeld. (3 x 180, 3 x 180, triple 20, triple 19 en dubbel 12). 


Varianten op 501 zijn: 301, 701 en 1001. Het spelverloop en de puntentelling zijn hetzelfde als bij 501. Enig verschil is dat bij 301 wordt begonnen met een dubbel. 
Legs en Sets Het spel wordt gespeeld in legs en sets. Een set bestaat uit meerdere legs, meestal een oneven aantal (zowel oneven aantal sets als legs). Er kan dan geen gelijk spel ontstaan. Voorbeelden zijn best of 3, 5 of 7 etc. Wanneer er wordt gespeeld om best of 5 heeft de speler die als eerste 3 sets heeft gewonnen de winst behaald. Vooraf wordt bepaald hoeveel legs er in een set zitten en om hoeveel sets er gespeeld wordt. 


Waarschuwing: Darten met Steeltip darts is een spel voor volwassenen. Wanneer kinderen dit spelen wordt ouderlijk toezicht aangeraden. Een alternatief kan zijn om voor kinderen een Softtip spel aan te schaffen, deze zijn van kunststof.  Dan nog is ouderlijk toezicht aan te bevelen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Dartdiscounter.nl 8.9 / 10 - 1385 Reviews @ Feedback company