Terug

Spelvorm X01

Spelvorm X01

X01 (301, 501, 701, 1001)
Dit is de bekendste en meest gespeelde vorm van Darten. Op grote evenementen zoals de Premier League, World Professional Darts Championship / The Lakeside (voorheen “The Embassy”) en Dutch Open wordt deze vorm gespeeld. De regels zijn eenvoudig maar het vraagt wel een goede tactiek van de spelers.

Bij deze vorm beginnen beide spelers met, respectievelijk, 301, 501, 701 of 1001 punten. De speler die als eerste de punten wegspeelt naar precies 0 heeft gewonnen. Bij dit spel kan worden afgesproken dat er met “Double In” of met “Straight In” wordt begonnen. Bij Double In moet door de spelers eerst een dubbel gegooid worden voordat de punten beginnen te tellen. Bij grote toernooien wordt er meestal begonnen met Straight In, dan begint de puntentelling direct. Er mag dan geopend worden met een single, dubbel of triple.

Voor het uitgooien geld hetzelfde. Hier kan gekozen worden uit “Double out” of “Straight Out”. Bij de grote toernooien is “Double Out” (uitgooien met een dubbel) het meest gebruikelijk.

Aan het begin van het spelletje wordt er dus afgesproken hoe er wordt begonnen en uit gegooid. Dit wordt bovenaan het score bord genoteerd: X01 en dan SD, SS, DS of DD:

SD = Sraight In – Double Out

SS = Straight In – Straight Out

DS = Double in – Straight Out

DD = Double In – Double Out

 

De puntentelling verloopt als volgt:

Wanneer 501 wordt gespeeld beginnen beide spelers met 501 punten. De eerste speler gooit bijvoorbeeld: dubbel 20 (D20), single 20 (S20) en triple 20 (T20) = (2 x 20 = 40) + (1 x 20 = 20) + (3 x 20 = 60) = 120

De stand wordt 501 – 120 = 381 etc.

Wanneer er uitgegooid moet worden met een Dubbel dan kan er vanaf 170 gefinisht worden (T20, T20 en Bullseye (= Dubbel Bull 2 x 25 = 50).

Heb je bijvoorbeeld nog 32 punten over dan kan je finishen met Dubbel 16 (D16). Gooi je in plaats van D16, Single 16 (S16) dan blijven er nog 16 punten over en kan er gefinisht worden met dubbel 8.

Wanneer een speler meer punten gooit dan hij nodig heeft of zoveel dat er nog maar 1 punt over is kan er bij Double Out niet meer uitgegooid worden. De score wordt dan niet geteld en de speler begint de volgende beurt met het aantal punten uit de vorige beurt.

Door goed te rekenen kan je ervoor zorgen dat je favoriete Dubbel over blijft.

Voor het berekenen van de uitgooi mogelijkheden zijn er diverse hulpmiddelen zoals; een uitgooi coach (een kleine calculator die de mogelijkheden berekend) een check-out card of poster of de app. van www.Dartcounter.nl . Deze app. is gratis te downloaden in de App. store en bij de Google Play store.

Het spelletje of “Leg” is afgelopen zodra één van de spelers op 0 is uitgekomen. Een wedstrijd bestaat meestal uit meerdere Legs en soms ook uit meerdere sets.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Dartdiscounter.nl 8.9 / 10 - 1385 Reviews @ Feedback company