
Op 15 oktober 2010 kwam het Winmau Blade 4 dartbord op de Nederlandse markt, de opvolger van de Blade 3. Het Blade dartbord is de succesvolle serie van Winmau die in 1997 werd geïntroduceerd. De Winmau Blade 4 is inmiddels het meest verkochte dartbord ter wereld.
Dit is mede te danken aan de prima prijs kwaliteit verhouding maar ook door de technische ontwikkelingen. Winmau (speek uit als Win More) kwam als naam in de zeventiger jaren op de markt, echter maakten ze al dartborden onder de naam H.A. Kicks sinds 1945. Tot vroeg in de jaren 60 werden de borden gemaakt van Iepen hout of Populieren hout, beide zijn zachte hout-soorten waar de pijlen makkelijk in blijven zitten. De eerste Sisal borden werden echter al gemaakt door het Engelse Nodor sinds het begin van de 30-er jaren. Nadat het patent van Nodor op Sisal borden was verlopen konden andere merken ook dit materiaal gaan gebruiken. Hierdoor onstond een gezonnde concurrentie met als resultaat verdere ontwikkeling en verbeteringen van de Sisal dartborden. Winmau kreeg al snel een goede reputatie voor het maken van kwaliteits dartborden en er ontstond een hevige concurrentie tussen Nodor en Winmau. In 1973, bij de oprichting van de BDO, is Winmau trouwe sponsor geworden van deze organisatie. In 2002 is Winmau echter overgenomen door Nodor en is er na 30 jaar een eind gekomen aan de onderlinge concurrentie strijd.
De populariteit van de Blade 4 is mede te danken aan de 50% dunnere mes bedrading dan de standaard borden met ronde draad en is vrij van krammen. Dit zorgt voor aanzienlijk minder bounce-outs. De mes vormige bedrading is erg fijn en in het bord geperst. Ten opzichte van de Blade 3 is het bord iets stugger wat de levensduur ten goede komt maar in het begin kan zorgen voor wat meer bounce-outs. Kwalitatief gezien valt de Blade 4 in de categorie wedstrijdborden zoals bijvoorbeeld de Unicorn Eclipse en Shot Bandit.
De opvolger van de Blade 4 of verbeterde versie is de Blade 4 Dual Core. Met de Dual Core technologie wordt bedoeld dat het bord uit 2 lagen bestaat. Door gebruik te maken van 2 lagen ontstaat er minder druk op de bovenste laag en een hogere druk op de binnen kern van het bord. De lagere oppervlakte weerstand zorgt voor een betere punt penetratie en dus minder bounce-outs. De hogere druk in de binnen kern draagt bij aan een beter herstellend vermogen wat de duurzaamheid van het bord ten goede komt. Doordat de meeste professionele borden tegenwoordig voorzien zijn van “mes” bedrading die in het bord is geperst wordt de druk op de sisal gesegmenteerd waardoor het herstellend vermogen van het bord afneemt. Vandaar dat er nog steeds veel vraag is naar borden met een ronde draad. Deze zijn over het algemeen duurzamer en een prima optie voor beginnende darters en recreatief gebruik.