Terug

Met deze tips hangt u eenvoudig het dartbord op de goede hoogte en afstand

Samenvatting van dartbord hoogte en dartbord afstand

 • Dartbord hoogte:   1.73m
 • Dartbord afstand:  2.37m   

 

Dartbord ophangen

Heeft u een dartbord gekocht en wilt u weten wat de regels zijn om een dartbord op te hangen? Of wilt u weten hoe u een dartbord moet bevestigen? Wij krijgen regelmatig de volgende vragen van onze klanten over het op de juiste hoogte en afstand ophangen van een dartbord:

 • Waar moet ik op letten bij het ophangen van een dartbord?
 • Wat zijn de regels bij het ophangen van een dartbord?
 • Wat is de officiële hoogte om het dartbord op te hangen? (1.73 meter)
 • Op welke afstand moet ik staan om volgens de regels darts te gooien? (2,37 meter)
 • Is er een andere hoogte en afstand van een dartbord bij kinderen en jeugd?
 • Wat voor ophangsystemen zijn er voor het ophangen van dartborden?

 

In het plaatje hieronder zijn de hoogte en afstand van het dartbord samengevat. In de rest van dit artikel leest u waar u op moet letten bij het ophangen van een dartbord. Hierbij geven wij onder andere uitleg over de ophanghoogte van een dartbord, de afstand vanaf het dartbord (inclusief de afstand van het dartbord bij jeugd en kinderen), de bevestiging van dartborden en de officiële maten van een dartbord. Met deze uitleg kunt u volgens de wedstrijdregels van het darten het dartbord ophangen en heeft u veel plezier van uw dartbord.

Officiele hoogte en afstand dartbord ophangen | Dartbord hoogte

 

Dartbord hoogte: hoe hoog moet een dartbord?

De juiste en officiële hoogte waarop een dartbord opgehangen dient te worden is 1,73 meter. Deze dartbord hoogte wordt gemeten vanaf de vloer tot het middelpunt van de bullseye. Indien u een mat gebruikt, dan dient de hoogte van het dartbord met de hoogte van de dartmat verhoogd te worden. In wedstrijdverband dient het dartbord altijd op de hoogte van 1,73 meter opgehangen te worden, ook voor kinderen en jeugd. Voor recreatief darten voor jonge spelers adviseren wij om het bord zo hoog op te hangen, dat ze er bij kunnen om hun dartpijlen weer uit het bord te halen.

 

Officiële afstand tot dartbord

De darter dient bij het darten een officiële afstand van 2,37 meter tot het dartbord aan te houden. Een darter mag altijd verder van het dartbord staan. Ook mag de darter schuin van het dartbord staan als het nodig is om onder een bepaalde hoek te gooien. Bij recreatief darten voor kinderen of jeugd kan er altijd van de officiële gooiafstand van 2,37 meter afgeweken worden, zodat het spel ook voor hen leuk blijft.

Er zijn volop producten om het makkelijk te maken om op de officiële afstand tot het dartbord te staan met darten. Uiteraard hebben wij deze producten ook voor uw in ons assortiment. Door middel van een markering op de grond of met een dart (afstands)mat staat de speler altijd op de juiste en officiële afstand het dartbord. Op sommige dartmatten zit een oche (uitspraak: okkie), dit is een metalen buis waar een darter zijn voet achter kan zetten zodat de gooiafstand van het dartbord naar de oche altijd zo klein mogelijk is. Volgens de officiële dartregels dient de oche minimaal 61cm breed te zijn. U kunt natuurlijk wel altijd met uw lichaam richting het dartbord buigen, zodat de werpafstand van de darts een kleiner is. Let vooral ook op hoe de professionele darters zorgen dat de afstand tussen de speler en het dartbord zo klein mogelijk is.

 

Wat voor dartbord ophangsystemen zijn er?

Of u nu een dartbord wilt bevestigen aan een muur, deur of bijvoorbeeld wegwerkt in een kast. U kunt uw dartborden op verschillende wijzen en met een veelvoud aan dartbord ophangsystemen ophangen.

Vaak wordt er bij een dartbord een eenvoudige dartbord ophangset met bevestigingsmateriaal voor een dartbord meegeleverd. Er zijn echter volop bevestigingssystemen van dartborden waarmee het ophangen en het gebruik nog eenvoudiger wordt, doordat het dartbord steviger en makkelijker hangt. Zo kunt u bij sommige dartbord ophangsystemen uw dartbord snel en zonder al te veel schroeven en boren op de juiste hoogte en afstand ophangen. Bij elk dartbord ophangsysteem wordt het bord middels een ophangbeugel opgehangen. Deze ophangbeugel is vaak de basis van de bevestiging van het dartbord.

Bekijk hier onze ophangsystemen en ophangbeugels voor dartborden.

 

Afmetingen dartbord

Veel van onze klanten hebben vragen over de afmetingen van een dartbord. Zij vragen zich onder andere af hoe groot een dartbord is, hoe dik een dartbord is en wat de maten zijn van een dartbord en of deze afmetingen verschillen van de officiële afmetingen van een (wedstrijd ) dartbord zijn. Afgezien van enkele kinderdartborden en trainerdartborden, hebben vrijwel alle dartborden dezelfde officiële afmetingen. Wij adviseren om Winmau dartborden te gebruiken, deze worden door alle dartbonden geaccepteerd, en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding. Hierdoor hoeft u alleen te zorgen dat het dartbord op de juiste hoogte en afstand opgehangen wordt.

De standaard formaten van een dartbord zijn een diameter van 451 mm en een dikte van 38 mm. Dat zijn de formaten die bijvoorbeeld gelden voor de  Winmau Blade 5 en Winmau Blade 5 Dual Core dartborden.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Dartdiscounter.nl 8.9 / 10 - 1385 Reviews @ Feedback company