Terug

Welk gewicht dartpijl past het beste bij mij?

Het gewicht van dartpijlen kan variëren van 14 tot ver in de 40 gram. Een dartpijl mag volgens de darts spelregels maximaal 50 gram wegen. Het meest gebruikt zijn de gewichten tussen de 19 en 26 gram. Het gewicht wordt gemeten vanaf de barrel, het middelste deel van een dart. Welk gewicht het beste bij je past, hangt af van je ervaring en techniek.

Een dartpijl met weinig gewicht is over het algemeen gevoeliger bij een worp dan een pijl met zwaarder gewicht. Met een dartpijl van zwaar gewicht heb je over het algemeen meer controle. Een ander voordeel is dat het minder moeite kost om te gooien, omdat je minder kracht in je worp hoeft te steken. In die zin kun je als beginner daarom het beste beginnen met iets zwaardere dartpijlen.

Zware dartpijl: 26 gram of meer

Zwaardere pijlen zijn ook geschikt als je je pijlen het liefst zo recht en direct mogelijk richting het bord werpt. In dat geval kies je het beste voor een pijl van 26 gram of meer. Door het zwaardere gewicht legt een pijl een zo’n stabiel mogelijke weg af bij een worp. 

Lichte dartpijl: 23 gram of minder

Bij spelers met een wat meer indirecte werpstijl is een dartpijl van 23 gram of minder erg geschikt. Met deze stijl wordt de dartpijl relatief hoog gegooid en maakt deze op het einde een snelle val. Michael van Gerwen is een goed voorbeeld van een darter met deze werpstijl. Over het algemeen geldt: hoe lichter de dartpijl, hoe meer snelheid en kracht je in de worp moet steken. Heb je de neiging om je dartpijlen erg krachtig en snel af te vuren, dan past een nog lichtere pijl dan 23 gram goed bij je.

Iets er tussenin: 24 – 25 gram

Heb je iets van beide dartsstijlen? Dan is een dartpijl van 24 of 25 gram de oplossing! Gerwyn Price en Raymond van Barneveld zijn bekende darters die een voorkeur hebben voor dit dart gewicht.

Add-a-grams

Add a gram extern gewicht

Add-a-grams zijn externe gewichten die je aan je barrel kunt draaien, waardoor je iets meer gewicht aan je dartpijlen toe kunt voegen. 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Dartdiscounter.nl 8.9 / 10 - 1385 Reviews @ Feedback company