Terug

Tips bij dartbord kopen

Informatie over een dartbord kopen:

Waar moeten we op letten? Om deze vraag correct te beantwoorden moeten we eerst weten wat de belangrijkste verschillen zijn in de dartborden. Voor steeltip darts worden meestal Sisal dartborden gebruikt. Ook bestaan er Flocked dartborden (van papier/karton) die aanzienlijk goedkoper zijn maar ook veel sneller slijten. Sisal dartborden worden gemaakt van de bladeren van de Agave plant. Dit materiaal wordt ook gebruikt in de touw en tapijt industrie. Over het algemeen wordt de witte Afrikaans Sisal gezien als de beste kwaliteit voor het maken van dartborden. De Sisal wordt opgerold en vervolgens in plakken gesneden. Voor één dartbord worden ongeveer 50 van deze plakken gebruikt die samengeperst worden. Hoe meer van deze plakken worden gebruikt hoe hoger de druk op het dartbord. Een hogere druk op het dartbord maakt het bord in eerste instantie wat stugger maar verhoogt tevens het herstellend vermogen. Bij het Winmau Blade 5 Dual Core Dartboard wordt gebruik gemaakt van 2 verschillende lagen waarbij de bovenste laag een lagere druk heeft waardoor de darts makkelijker in het bord vliegen. De onderste laag heeft een hogere druk waardoor het bord een beter herstellend vermogen heeft.

Bedrading:

Een ander belangrijk onderdeel van het dartbord is de bedrading. Veel recreatieve dartborden hebben een ronde bedrading tussen de vakjes die met krammen of nietjes op het bord bevestigd wordt. Professionele dartborden zijn voorzien van mes vormige bedrading die in het bord is geperst en daardoor ook wat duurder. Mes vormige bedrading is soms tot wel 50% dunner dan ronde bedrading waardoor de kans op “bounce outs” aanzienlijk wordt verkleind. Het voordeel van borden met een ronde bedrading is dat over het gehele bord een gelijke druk is wat  het herstellend vermogen ten goede komt. Bij borden met de mes bedrading wordt de druk verdeeld in kleinere vakjes binnen het bord. Hierdoor hebben deze borden een lager herstellend vermogen. De Winmau Diamond Plus is een dartbord dat tussen een professioneel en recreatief dartbord in ligt, zeg maar Advanced Level. Het bord heeft een beetje pyramidevormige bedrading die met krammen op het bord is bevestigd. Het heeft dus een dunnere bedrading en het bord bestaat uit één geheel. 

 

Cijfer ring


Ook is er keuze uit verschillende cijferringen. De heeft in de eerste plaats natuurlijk een praktische reden maar het oog wil ook wat. De meeste professionele borden hebben een witte cijferring die daardoor beter zichtbaar is en er misschien wat mooier uit ziet. Het Unicorn Eclipse HD dartbord dat bij alle grote PDC toernooien wordt gebruikt heeft een zogenaamde HD cijferring. Dit is een ring met grotere platte witte cijfers. Deze zijn goed zichtbaar en het ziet er mooier uit. Echter blijkt dat dit wel een redelijk kwetsbaar onderdeel van het bord is. Wanneer pijlen deze cijfers (met een iets hoger oppervlak) raken kunnen deze afbreken. De meeste recreatieve borden hebben een cijferring van rond draad en zijn zilverkleurig. Verder is het belangrijk dat deze cijferring makkelijk verrplaatst kan worden. Aangezien de tripple 20 het vakje met de hoogste waarde is zal het bord rondom dit vlak het meest slijten. Door het dartbord regelematig te draaien en de cijferring te verplaatsen wordt de levensduur van het dartbord verlengt. (Let er wel op dat na het draaien, de 20 altijd boven een rood vakje zit!) 

Naast budget zijn er enkele overwegingen waarbij men rekening kan houden bij het kopen van een Sisal dartbord:

Neem gerust contact op voordat u overgaat tot een dartbord kopen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Dartdiscounter.nl 8.9 / 10 - 1385 Reviews @ Feedback company